Při prvním dítěti jsem pro Vás psala blog.


Komentování u vybalování nákupu jsem rodičům dětí s vývojovou dysfázií doporučovala poměrně často pro podporu spovní zásoby potravin a také upevňování předložky "do" (kam patří..do špajzu nebo do lednice?...).

V období prvních příkrmů většina rodičů řeší "co na první lžičku". Mé dnešní psaní bude o tom jakou první lžičku vybrat a kterým pohybům v manipulaci se lžičkou je dobré se vyhnout a proč.

Má vaše dítě problémy s oblékáním? Nerado nosí nové věci, vadí mu oblečení těsné nebo naopak volné? Pozorujete specifickou vybíravost v jídle? Chce se hned převléci, když se jen trošičku pokape? Nedotýká se nikdy předmětů celou dlaní, ale jen prsty? Je vaše dítě výrazně nejisté v nových prostorách a situacích? A slyšeli jste někdy o poruchách...

Že kluci jsou pomalejší slýchávám jako logopedka často a možná to slýcháváte také, zvláště pokud jste rodič kloučka, který na řeč nespěchá. Doma mám kluky dva. I když ji často ne zcela rozumím, tu jejich klučičí a chlapskou duši obdivuji a přitahuje mě.

prší!

17.05.2018

PRŠÍ
věděli jste, že déšť umí hrát i kreslit?

Zdravíme z nemocniční herny, jsme zde 6. den a ještě bychom zde měli být další 4, pokud vše půjde dobře :) (pevně věřím, že ano). A protože je nám smutno po "našich a našem" prohlížíme si s Toníkem fotky. Narazila jsem na tuto z Toníkova pokojíku.

Tento kvíz je určen pro věkovou skupinu od 2-3let a souhlasím : ověří znalosti dítěte, obohatí slovní zásobu a zábavný je také. Ale taky vás může navést na co všechno se můžete svých dětí ptát ;) Kvíz od nakladatelství AKSJOMAT mě potěšil, dobře zvolenými otázkami.

V minulém příspěvku jsem se zmínila o rozdílu ve slovní zásobě předávané matkou či otcem. Dnes bych vám chtěla napsat, jak jsou ti naši tátové kreativnější a vtipnější, protože my mámy často jedeme v zajetých kolejích stereotypu. My mámy se totiž snažíme o co nejhladší průběh dne. Od nás často v největší míře vychazí první seznamování dítěte se...

Toto téma pro vás chci napsat už od konce léta, kdy jsme chodili jen tak v tričku a kreslili si křídou na chodníky. Při kreslení či pozorování těchto kreseb mně došlo mnoho věcí, člověk je i ví, ale když je doopravdy vidí nakresleny před sebou, jsou oči-vidnější ;). Například, jak může být rozdílné předávání slovní zásoby, jste-li matka, otec,...

moc

29.12.2017

Také jste se na vánoce moc těšili? Nebo je moc neprožíváte? Ať už jste neměli moc času, kvůli vánočním přípravám a nebo jste snědli zbytečně moc salátu a cukroví, víme, že krátké slovo moc doprovází Vánoce naší kultury už nějaký ten čas. Ale o tom dnes psát nechci. Chci psát, jak toho, někdy naší vinou, mají moc naše děti a to nejen o Vánocích. ...

Dnešní příspěvek, delší než obvykle píši, bude sice o Toníkovi, ale ne o tom našem. Spolu se mnou vám dnes bude psát Kristina, maminka Toníka, který má s řečí specifické obtíže. Například, když Kristina zrychlí mluvu, Toník se rozpláče v domnění, že se na něj maminka zlobí. Rychlejšímu tempu Toník nerozumí a je ze situace zmatený. Dovolte mi...

Některými zatracované, jinými zbožňované Vánoce. Před týdnem, jsem začala plánovat, jaký si letos vyrobíme adventní věnec (ano, patřím do první skupiny ;) ). Probírajíc se krabicí s nápisem "svátkování" jsem natrefila na rolničky, které jsem ihned "zneužila" pro hru. Na dekorování bude času dost. S rolničkami jsme si hráli už v Toníkově kojeneckém...

Přišlo období brzkého stmívání a dlouhé tmy, kdy světlo chybí nám všem. Zkuste zahnat chmury stínovým divadlem, ocení ho nejen děti, se kterými už bohužel nemůžeme být déle venku. Možná vás, dospěláky, překvapí, jak je milé improvizovat, pozorovat jaké stíny věci tvoří.

Článek nemá vyvolat paniku, a způsobit vlnu masivního vyhazování dětských lahví do popelnic. Cílem článku je, abychom se my rodiče zastavili, zamysleli a našim dětem umožnili, učit se některé věci zavčas.

Barvy, vlastnosti světla, mohou vyjadřovat emoce, symbolizovat stav věcí, signalizovat, kdy stát a kdy jít. Barvy, respektive jejich pojmenování, jsou sledovanou a žádoucí znalostí u dětí předškolního věku. Tuto znalost sledují pomáhající profese v diagnostice (tedy i my logopedi).

sama

03.10.2017

Zdravím vás dnes z hospody. Upíjím pivo, pojídám pozdnější večeři, kterou jsem si nemusela mazat sama. Hraje tady živá hudba, slyším konverzace dospělých lidí, nemusím se ale zapojovat.

Oslavilo vaše dítě první narozeniny? Zkouší první slůvka a taky možná čekáte, na první oslovení? Co bude jako první - máma nebo táta? Náš Toník začal oslovovením táta, pak dlouho nic ;) a poté až zaznělo máma. Vzpomínám si, že společně se slovem "máma" vypustil z pusiny i růžový obláček, na kterém jsem se vznesla...

Toník opakuje! Zkouší dvouslabičná i tříslabičná slova. Některá se daří lépe, některá méně. Toníkovy pokusy chválíme! Vykřičník je na místě. Chválíte své děti za jejich pokusy s řečí, která vede ke komunikaci?

Toto pravidlo při společné večeři, jedné z mých nejoblíbenějších chvilek dne, nedodržujeme. Táta vypraví, nejen co a jak v práci. Máma vypraví, co a jak nejen na domácí půdě a náš 18 měsíční syn do toho vstupuje komentáři "po svém".

"Ten náš Toník je nějaký větší a takový jinačí od včerejška, že nám zase vyrostl přes noc?!" Zní u nás dost často. Jde jen o přibývající centimetry? Cítíme, že ne. Příčinou může být mimika, prozrazující, že dítko zase více rozumí. O prvním rozumění (8.-10. měsíc) jsem vám psala už v povídat si, když ještě nemluví.

Čekáte na první slova? Blíží se 1. narozeniny vašeho dítěte a nebo už je dávno po nich? Ať už chcete jen tak trošku podpořit první slůvka nebo vám jde o cílenou stimulaci, protože slova ne a ne přijít, mé dnešní řádky patří vám.

Máte doma půlroční mimino? Člověk tak nějak tuší, že se v dítěti toho musí spoustu "odehrávat" a to nejen na poli řečového vývoje. A i když dítě ještě nemluví "opravdovými" slovy, každý rodič ví, že dítě komunikuje už dávno před tím, po svém. Než ale spustí se slovy, musí řeč nebo jazyk, chcete-li, doslova nasát.

Vyprdněme se na smutky a povzdechy, že je zima! Zima nám zabírá celou jednu čtvrtinu života. Někdo začne nadávat a prudit sám sebe tím, že mu bude zima, když bude ta zima, už na podzim. Na jaře se ozve jarní únava a pak si ještě připočtěme x hodin spánku, x hodin v práci, x ve škole, x ve frontě......

dudlík 

15.02.2017

Příspěvek o dudlíku, mám rozepsaný už řadu měsíců. Proč? Chci psát krátce výstižně, jenže toto téma, uf ...